Welcome to the world of Danish & Dania

By: Danish Aiman and Dania Aliesya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 6-Jan-2008 14:18 Email | Share | Bookmark
Edisi Khas : Lastasi

Entry kali ni mama nak share dgn FP collegues pasal laktasi. Alhamdulillah genap 4 bulan Dania full breast feeding.. sehingga ke hari ni. Ini semua berkat kesedaran dan galakan dari seorang teman mama.
http://sweetomoide.blogspot.com/2007/10/hari-pertama.html
Masa Danish dulu sebab dah panik first time nak jadi mama so tak de berapa nak sedar tentang kebaikan susu ibu ni. Masa tu busy dengan perkara2 dan pengalaman baru menjadi seorang ibu . Danish dulu sempat 2 bulan 2 minggu jekk... bila dah naik kerja, malam baru breast feeding (bf)...kadang2 balik kerja lambat sket Danish dah minum susu formua (fm) dulu kat rumah penyudahnyer lepas 2 minggu Danish tak nak terus bf sebab 'tak cukup' bekalan...lepas tu dengan mudahnyer terus je cari alternatif lain, bagi Danish antara susu formula yang terbaik dipasaran walaupun hakikatnyer, sebaik mana pun susu formula tu tak kan dapat menandingi kebaikan susu ibu...iskk iskkk

So kali ni mama memang dah niat dari masa mengandungkan Dania. Mama prepare sket2 'tools' untuk breast feeding bila Dania lahir such as cooler bag, pump, ice pack etc... actually banyak brand yg menyediakan 'tools' kpd ibu2 yg nak bf secara exclusive antaranya ialah AVENT, Spectra, Medella etc. Harga berbagai begitu juga barang2 nyerrr.. Then mama study jugak sket2 prinsip-prinsip asas nak menyusu badan secara exclusive ni. Sekarang ni banyak web yang menyediakan pelbagai info sebegini.
Kawan-kawan boleh layari antaranya www.susuibu.com, www.askdrsears.com, www.breastfeeding.com dan banyak lagi. Boleh tengok link dlm FP ni utk lain2 link tu yehhh

Anyway, kat sini mama paparkan sedikit sebanyak kebaikan susu ibu. Enjoy!



Quote:
Fakta :
Rekod ebm terbanyak sehari = 20 oz. Tersikit = 8 oz
Compare to Danish, Dania hampir tiada/kurang masalah ruam, kembung perut, selsema dan demam!




Quote:
BREASTFEEDING BENEFITS FROM TOP TO BOTTOM
Breastfeeding is good for every part of baby's body--from the brain to the diaper area. Here's a list:
·Brain. Higher IQ in breastfed children. Cholesterol and other types of fat in human milk support the growth of nerve tissue.
·Eyes. Visual acuity is higher in babies fed human milk.
·Ears. Breastfed babies get fewer ear infections.
·Mouth. Less need for orthodontics in children breastfed more than a year. Improved muscle development of face from suckling at the breast. Subtle changes in the taste of human milk prepare babies to accept a variety of solid foods.
·Throat. Children who are breastfed are less likely to require tonsillectomies.
·Respiratory system. Evidence shows that breastfed babies have fewer and less severe upper respiratory infections, less wheezing, less pneumonia and less influenza.
·Heart and circulatory system. Evidence suggests that breastfed children may have lower cholesterol as adults. Heart rates are lower in breastfed infants.
·Digestive system. Less diarrhea, fewer gastrointestinal infections in babies who are breastfeeding. Six months or more of exclusive breastfeeding reduces risk of food allergies. Also, less risk of Crohn's disease and ulcerative colitis in adulthood.
·Immune system. Breastfed babies respond better to vaccinations. Human milk helps to mature baby's own immune system. Breastfeeding decreases the risk of childhood cancer.
·Endocrine system. Reduced risk of getting diabetes.
·Kidneys. With less salt and less protein, human milk is easier on a baby's kidneys.
·Appendix. Children with acute appendicitis are less likely to have been breastfed.
·Urinary tract. Fewer infections in breastfed infants.
·Joints and muscles. Juvenile rheumatoid arthritis is less common in children who were breastfed.
·Skin. Less allergic eczema in breastfed infants.
·Growth. Breastfed babies are leaner at one year of age and less likely to be obese later in life.
·Bowels. Less constipation. Stools of breastfed babies have a less-offensive odor.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net