Welcome to the world of Danish & Dania

By: Danish Aiman and Dania Aliesya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 10-Apr-2007 07:13 Email | Share | | Bookmark
'Adik' Danish....!



Jeng jeng jengggg.. sibuk sangat ke ek sampai lupa lak nak bagitau. Alhamdulillah Mama Danish sekarang
tengah pregnant 2nd baby, adik Danish.. la ni dah masuk 18 weeks (4 bulan setengah).
Danish pun dah 2 tahun, dah soro soro boleh bagi adik buat kawan bermain kan...
Bila Cak bagi soalan cepus emas bila nak 'bake' lagi sorang baru mama teringat,
belom cerita ceriti lagi pasal mama preggy kali ni kat FP ni..Sorry yek.

Alhamdulillah, pregnant kali ni mama 'tuff' sket dari pregnant kan Danish dedolu. Bulan lepas pon tak de amek cuti/MC. Kerja pun cergas macam biasa.... Cuma biasalah, kekadang cepat letih kalau tak dok diam. Awal-awal tu bab2 makan ni cerewet sket. Suka makan yg berkuah mcm mee, bubur... nasi kureng sket. Kalau lunch hour tu kat kantin company tak de disediakan mee, ader tomyam pon jadilah... buh nasi dalam mangkuk pas tu buh kuah tomyam banyak2 jadi nasi tomyamm...hehehehh. Kalau tak de tomyam, sayur masak bening (masak air) pun jadik. Buh nasi buh sayur ngan kuah bebanyak.... janji berkuah, laju la makan. Kalau malam balik kerja tu haaa nak makan meeee je tekak ni rasernyer. Mee sup ke, beehun tomyam ke, mee kari ker, mee laksa ke apa2 la... time ni le rajin makan kat luar/tapau...Lepas tu pantang nampak jagung rebus. Kalau ada pasar malam, 2 tongkol tu utk mama sorang jekkk hohohoh.

Sekarang ni selera dah OK balik. Dah boleh bedal semua macam selalu. Memasak pon alhamdulillah.. balik kerja masih boleh masak nasi dan lauk kat rumah kalau tak balik lambat lah. Kalau Mama tak sempat kekadang Papa tolong masak kalau tak makan kat luar jugakkkkkkk...hehehehhehe

Yang mama tak larat bila Danish demam, batuk + selsema. Sebab confirm la batuk + selsema tu
dapat kat mama. Pas tu dah la tak berani nak ambik ubat, alamat berminggu-minggu la mama batuk & selsema... Kalau time batuk teruk tu yg boleh sampai muntah. la ni pon masih ade selsema sket-sket. Dan lagi satu, bila tengok gambar alamakkk.. kejapp je dah naik badan nii..uhuk! uhuk!! apo nak buekk, redha je la yekk...

Anyway, mudah-mudahan everything OK sampai la mama selamat bersalinkan 2nd baby ni. Kawan-kawan pun doa2kan lah yerrr... aminnnnn


Monday, 9-Apr-2007 07:14 Email | Share | | Bookmark
Danish 2nd Birthday!

Happy Birtday to you..!
Happy birthday to you..!
Happy Birthday to Danish....
Happy birtday to youuuuuuuuuuuu...!!!!


Ho ho ho.. Danish already 2 years old by 8th April 2007...! Happy Birthday sayanggg, Papa & Mama wish you all the best in your life. Semoga Danish di panjangkan umur, disihatkan tubuh badan, dimurahkan rezeki, jadi anak yang baik & soleh serta diberkati oleh Allah s.w.t.

So Papa & mama arrange a small party for Danish. Just panggil Mak Long & family, Pak Lang & future Mak Lang and Mak Teh as well. Birthday Danish kali ni mama macam tak larat je nak buat kek.. maklumla, Mama Danish tengah preggy 18 weeks now.. Tapi since papa request mama buat nasi tomato & mama pun tetiba teringin plak nak makan nasi tomato, maka mama pon gagahkan diri jugak buat nasi tomato. Yang bestnyer ni FIRST TIME mama nak masak nasi tomato sendiri tau..!

So biasalah, dia punya sifunyer Mak Long la.. sapo laiiiiee.. Hari Ahad tu keletang keletung keletang keletung kat dapur sambil dibantu oleh Mak Long on the phone, siap jugak le Nasi tomato mama.. heheheh. Lauk cam biasalah, kuah dal daging, ayam masak merah & aca sayur. Tak sangkaaa.. mama dah boleh masak sendiri..hohoho...! Mama masak 1kg basmathi licinnnnnnnnnnnnnn... last2 top up masak nasi tomato guna beras biasa pulak hehehe.

Danish la paling seronok dapat hadiah mini scooter & mainan dari sepupu2 dan mak/pak sedaranyer. *susah-susah jerr*...lepas2 tu bila sudah kenyang apa lagi, habis la Danish dan sepupunyer berpesta ngan mainan2 kat rumah..hohohohoh.

Petang tu Danish pun pengsannnnnnnnnnnnnnnnn kepenatannn....ZzzzzzZZzZZzz.
Macam tu ler budak-budak



















Thursday, 29-Mar-2007 10:43 Email | Share | | Bookmark
March 07'



Elo elo elo....... Danish Aiman almost 2 years old now tapi belum genap lagi tarikhnyer.
Sekarang ni Mama laaaaaaaaaaaaaaaaagi seronok sebab mulut mungil Danish mengomel dah makin ber'butir'... heheheheeh.
1. Danish dah pandai terkejut kalau ader barang jatuh and mention kat kiter 'jato..!'.(jatuh)
2. Dah pandai ketuk pintu bagi salam "..akumm..."(assalamualaikum) bila nak masuk rumah dan pandai jawab salam jugak ".. alammmm.." (walaikumsalam)lebey kurang cenggitu la bunyi nyer.
3. Lain-lain dah pandai mengadu sakit "....akittt.." (sakit)
4. Nak makan dah pandai cakap "nak akann..." (nak makan)
5. kalau pegang benda panas macam mug yg ada air panas ke mangkuk ke pandai sebut "...anashh.." (panas)Tapi kenapa semua sebutannyer start huruf aa ek..?
6. Kalau dulu bila Danish makan dan dia suka makanan tu dia akan angkat jari tunjuk tu kat kita sambil senyum2, gedik2 kepala tanda sedapppp.. sekarang Danish dah pandai sebut
"ummm..cedapppnyerr..cedapppnyerr" sambil gedik2 kan kepala dia.. mama sonottt sangat kalau mama masak apa2 dan suap then Danish buat macam tuu... geram raser nak cubit2 jer pipi Danish.. hohohoho!
Cerita pasal 'cedap' teringat one day papa masak special utk mama & Danish.. Papa masak mee kuah resepi arwah atuk Danish.. hasilnyer? Danish makan habis licinnnnnnnnnnn semangkuk sambil tak renti2 mulutnyer sebut "ummm....cedapnyerr...cedapppnyerrr" pas tu tergedik2 cenyum.. sonot sangat papa & mama tengok Danish makan berselera sangat..nanti boleh request papa buat lagi mee kuah yek Danishh.. thank you so much papa...oishikattayonn!! muaaachhhhhhhhhh!!


Nie Danish punyerr.. tak pedass. Caye tak cayer, semangkuk licinnnnn Danishh makan! cedapppnyerrr!!


Ni Mama punyer pulak, papa masak satu satu. Pedas sketttt.. heheheheh. Mama pun makan licinnn, slurrrpppppppp!! Oishikatta..!! Papa punya version paling pedas. Mama jelingg je laa hehehehhe



Dan yang pelik dan jelik ialah, Danish akan panggil SEMUA orang tak kira mak long ke, nenek ke, atuk ke, pak lang ke, auntie pengasuh dia ke.. semuaaaaaaaaaaaa dia panggil dengan sebutan & nada yang lembut dan manja yang berbunyi ".....maa.....maaa..." sampaikan auntie pengasuh dia siap minta maaf ngan mama sebab Danish panggil dia maa.. dia takut Mama kecik ati... Tapi mama cakap kat auntie tu takpe, sebab sekarang ni semua orang Danish panggil Ma TERMASUK
lah PAPA sendirii...........!!!! Berapa kali tah suh Danish panggil papa - P.A.P.A tapi penyudahnyer
sebutan "... ma..ma " (mama)tu jugak yang terpacul keluar dari mulut Danishh.. saborrrrrrrrrrrrr je laaaaa... Seingat mama dulu masa Danish kecik2 dah elok panggil mama "..ma..ma.." dan panggil papa "..pa..pa.." Entah sejak bila hilang panggilan papa dari mulut Danish. Mama ingat lagi masa mama nyorok dalam bilik bungkus hadiah besday papa bulan 12 yg lepas, Danish sibuk ketuk pintu nak masuk dalam bilik tu jugak sampai nak menangis2. Bila mama bagi masuk mula la sibuk nak pegang itu ini... last2 sambil Danish dok 'mengacau' tu mama ajar Danish sebut
Mama : Happy
Danish : ..eppi..
Mama : Birthday
Danish : ..be-day
Mama : Pa pa!
Danish : Ma ma..!

Lorrrrrrrrrr.. berapa kali tah mama ulang, semua dia ikut dengan nada & intonasi lagi tapi part sebut papa tu mesti dia tukar jadi mama jugakk...


Friday, 9-Feb-2007 10:23 Email | Share | | Bookmark
February 07'

Hi there.........!
Ohhh.. lamernyerr.. lamerrrrnyerrr Mama Danish tak update FP Danish ni. Sian Danishh.. naper ek lamer tak update..? Busyyyy kott.. Hmmmmm....

Anyway, let's mama update sket pasal Danish seblom lost dari memory. This month Danish masuk 1 year 10 mons.. ape yg Danish dah pandai buat sekarang..? Hmmm.... vocab Danish dah bertambah skett kot. Dah ade improvement sket la.. Lagi Danish dah ringan mulut nak ikut mama & papa cakap.. kalau ajar dia any vocab dia dah rajin nak ikut pronounce kan vocab yang kita ajar tu walopon pelat dan sebut tak tengok muka kita pon. Sebut bersahaja jek sambil layan toys dia..

Mengira pon dah boleh sket-sket. Papa rajin ajar time dia main atau sebelum tidur sebab untill now, Danish still sukerrr sangattt tidur meniarap atas dada papa.. memang tu la port dia sebelom tidur. Actually dari baby lagi Danish memang senang lena kalau ditidurkan meniarap atas dada
Yang best nye kalau mama ajar, mama sebut

Mama : satu
Danish : Dua
Mama : Tiga
Danish : a-pat (empat)
Mama : Lima
Danish : a-nam (enam)
Mama : Tujuh
Danish : Tujo (Tujoh) tang dia dia tak sambung lapan
Mama : Lapan
Danish : e-i-lan (sembilan)
Mama : Sepuluh!!!
Danish : senyum tepuk tangan...


So kekadang mama pon konpius Danish reti tak sebut 1,3,5,8,10 sebab bila kita sebut dia terus sambung... realitinye kalau dia main sorang2 tu sambil main dengar le mulut mungil dia mengira

".. dua, tiga, a-pat, a-nam, tujo, e-loh...!" (2,3,4,6,7,10)

Hmmmmm.. nampaknyer tu je la yg Danish baru reti kira.. hehehehhe. Takpe, good job Danish! Keep it up..!!

Furthermore Danish dah tau nak sebut more daily words such as nak minum, makan, mandi, duduk, jatuh, etc tapiiiiiiiiiiiiiiiiii.. yang mama paling pelik dan jelik, dia paling tak nak sebut 'cucu/susu/nenen'... tahannnnn la berguling dari nak menyebuttt 'nak cucu'... sabor je laaa..
kalau mama or papa dah pegang botol susu suruh Danish sebut 'susu' pon TAKKAN di sebutttnyerrr... iskk iskk iskkk

Here, Mama Danish upload some photos taken during BBQ session dgn ofismate Papa somewhere in Hulu langat.. Resort aper tah yerkk.. lupa pulak mama.. hehehe


Amboiii... keliling aweqqssss...


Dah sejukkkk..... grrrrrrrr!


2nd round ngan mama pulakkk jommmm...!


Alamakkk.. suspennnnyer kena tinggal sensorangg......


Seronotttt mama tarik boat dia.... yeahoooooo!!


Session ngan papa plakkk


Da' papa tachi... hohohohoh







Wednesday, 10-Jan-2007 05:13 Email | Share | | Bookmark
Kembalinya Bonda Mertua yang amat dikasihi ke rahmatullah...

Al -Fatihah

Allahyarhamah Hamidah Bt. Mat Jadi (Nenda Danish), 51 tahun disahkan meninggal dunia
pada 1 januari 2007, jam 2.00pagi di Hospital Bandar Pusat Jengka, Pahang akibat
AMI (Acute Myocardial Infarction).

Pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar buat kami sekeluarga. Jasa, budi pengorbanan dan kasih sayang beliau akan tetap abadi dalam kenangan...

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan bersama roh orang-orang yang soleh.
Al-fatihah....Amin.



Layari : http://sweetomoide.blogspot.com/2007/01/hilangnya-sebutir-berlian.html


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net