Welcome to the world of Danish & Dania

By: Danish Aiman and Dania Aliesya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 4-Jan-2008 10:32 Email | Share | | Bookmark
December 2007

Happy new year to all..! Moga tahun ni hidup kita lebih bahagia dan bermakna...

Back date hapdett lagiiiiiii...!!!
Walopon dah terlajak beberapa hari Mama nak jugak hapdet for both DA's nihh..


As for month of Dec, Dania masuk 3 months old! Timbang berat 6.5kg.. naik 400g je dari 2 mons++ dulu
Quote:
Progress -
:: Dah pandai di agah-agah. Bleh tahan ketawa melekek-lekek walopon soghe tak berapa dengar
:: Dah pandai mengiringkan badan. Angkat kepala memang dah kuat sejak nak masuk 2 bulan lagi
:: Dah leh duduk & berdiri dengan sokongan (pegang)
:: Dah pandai meniarap sendiri..! masa tu 3 mons 27 days. Papa yg dapat tgk the first move! Jeles mama...heheheh
:: Dah pandai nak pegang2 toys... nak masuk mulut
:: Suka sangat tarik baju dia ke atas.. nampak peyuttt, maluu auwww!
Alhamdulillah, Dania masih Full Breast Feeding. Time kerja mama pump buat stock. Pepagi bagi stock ebm pada baby sitter. For the time being Mama masih dapat mengekalkan stock. Mudah-mudahannn boleh bertahan lama skett walaupun kadang-kadang dicabar dgn tight work schedule. Mama ganbaru zo...!!!



Danish pulakkkk! Haaa.. banyak sungguh keletah Danish sekarangg. Masih suka 'kacau' Dania tidur.
Contoh-contoh terkini ayat Danish :-
:: ' Tadikan.. Danish kan.. bla bla blaa...'
:: `Mama... wow! lampuuuuunyerrrrrrrrrrrrrrr..!` bermaksud - Wow..! Banyakknyerr lampuuuuuuu!
::`Papa... tolongkan Danish' bermaksud.. Papa, tolong Danish
:: Kalau terima barang tahu sebut ' timer kasih... sama-sama' *sama-sama tu pun jawab sendiri*
:: Suka sangat makan mee sedap (mamee& mee sedap goreng) dan minum vitagen
:: Suka menyibuk nak enjut buai Dania sambil ikut mama berzikir - Lailla ha illallah bla bla bla
:: Kalau mood tgh baik kita nasihat Danish akan balas dgn innocent dan bersahaja 'Okay...' walopon pada masa yang sama tengah buat jugak benda yang kita laranggg
:: Kalau tengah ralit main or tengok TV, payahnyer la nak habis suap makan. Kena main acah2 nak suap kat orang lain dulu baru la Danish kelam kabut datang tadah mulut!
:: Pantang dapat kamera.. habis semua nak di snapnyerrr..pandai sangat la tuuuu!



Quote:
Mula-mula kunci pagar pakai kunci selak je. Danish dah pandai buka, lari gi main ngan kawan2 kat luar pagar. Pas tu mama kunci pagar pakai kan bracket yg bersegi tu.. ehh, pandai jugak buka berlari nak join kenkawan dia yg kebanyakan budak2 dah besar kat luar tu. Last2 mama mangga terus bracket besi tu. Tengok2 Danish diam-diam ambek kunci tu nak buka mangga.. bila mama datang sibuk tolak mama masuk dalam rumah tak bagi kacau dia nak buka mangga tu.. saborrr je laaa
MORAL:Kesian anak-anak sekarang. Maaflah sayang, bukan mama nak bertindak kejam menhalang anak2 mama bermain dan bersukaria dgn kawan2, tapi issue keselamatan yg membuatkan mama terpaksa buat mcm tu. Kalau masa sesuai & mama/papa ada sekali utk guard Danish bolehhh yerrr sayangg..



Quote:
Suka sangat panjat baby cot Dania *well asal-asal Danish punyer* especially time Dania tengah tidur. Kadang bila kena marah ngan mama mula la dia gegar2kan baby cott tuhh! Tapi selalu yang terjadi bila dia panjat nak kiss Dania dlm baby cot, perut dia mesti tersangkut kat palang pengadang baby cot tu..!!! Hahahaha.. bila dah tersangkutt baru la merungut panggil mama ke papa tolongg..! notty sungguhhhh..!!!!
[


Quote:
Ni satu lagi.. most barang2 yang Dania pakai la ni asal-asal barang Danish kecik2 dulu..! Almaklum je la kannn. Pas tu pantang lepa kalau Dania tak pakai je barang 2 tu mesti dia pulak yg pakai atau naikkk..! Dah le saiz dah tak sesuwei ngan ketahanan barang tuuu. Haiii camner la nak tahan lamerrrr.. kain net bouncer tu mama tengok pun dah ader lubang dahh... tak lamer lagi rabakk la tu gamaknyerrr.. besi laras nyer pun sampai dah bengkok2 dikerjakan Danishh..sabor je laaa


Quote:
Ewahh.. ewahhhh.. mama memang hargai niat suci murni Danish nak jadi baby sitter Dania..
errr.. cumer kekadang risauu jek nengokkk.. bleh tahan ke baby cot ni 2 orang sekali masukk..?? gulpp!!



Quote:
Ni lagi satu.. ada satu masa tu Danish suka sangat main sandwich maker kat rumah. Dibuatnyer
macam orang guna laptop.. buat-buat menaip keyboard. Tu dok meniru papa buat kerja la tu.. lepas tu suka sangat la diusungnyer satu rumah sandwich maker tuhhh.. anak ku anak ku.. iskk iskk iskkk


For both AD's, we luvvvvvvvv you so muchhh....!!!!


Thursday, 13-Dec-2007 09:12 Email | Share | | Bookmark
November 07'

Back date entryyyy!!! busy busy busyyyyyyynyerrrr latelyyy..muahhaha
Anyway, mama nak update sket perkembangan of both mama's lilltle star.



The photo taken masa Dania berumur 2 bulan ++..
Berat masa tu 6.1 kg. Masih full bf. Alhamdulillah. Dania setakat ni dah pandai la kalau orang duk agah-agah dengan dia. Suka sangat kalau orang main Tepuk amai2 dan pegang tangan dia
buat aksi tepukk.. terkekeh2 dia ketawa TAPI....! Ketawa tak keluar suara punn...! wakakkaka. Kalau dengar pun sepoi2 bahase gituuu.. slowww jek. Laawak pulak mama tengok. Dulu Danish mama ingat lagi, 60 hari mulut dah riuh banget..! Dania ni sebab girl kotttt.. sopan santunn gituuu


Danish pulak dah behave skettt.. skettt la compare dengan mula2 baru dapat adik dulu. Tapi still suka kacau Dania tengah tidur... then vocab greeting peberet Danish pada Dania
".. Dania bangunnn..!!!" * maner la tak nyenyak tidur Dania.. pantang lena mula la abang dia panjat baby cot la, kalau tidur dlm Bouncer kat bawah mula la dia sibuk cuit sane sini.. bila adik dia terkebil2 celik mata mula la buat-buat terkejuttt ala excited "..eh! Dania dah bangun laa..!" manerlah
tak bangun adiknyerrr! saborrr je laaaa .. grrrrr!

Gambar ni taken masa cuti sekolah lepas raya dulu. Danish ni tersangatlah manja ngan papa. Masa tu dalam keter ada 3 orang lain duk kat seat belakang. Danish plak ngantuk nak tidur tapi suh baring kat seat belakang tak nak... penyudahnyer nak jugak tidur melepek kat bahu papanye kat tengah tu. To ok la.. bila dah lama sket dan nampak macam dah lena tu suh la pakcik dia tarik baringkan kat seat belakangg.. mata dah pejam tu boleh dia melalak tak mo..!! bangun balik nak jugak tidur melepak kat bahu papanyer yg tengah drive tuhh..! 2-3 kali dia dah lena kitaorg cuba tarik ke belakanggg.. sampai sudah dia tak mo melalak2.. penyudahnyer terus tidur kat riba papanyer sambil drive... saborrrr je alll




Thursday, 6-Dec-2007 18:46 Email | Share | | Bookmark
Special Event : Majlis cukur jambul Dania


ohok ohok!!! Dah nak dekat sebulan lebih tak update FP ni. Tak sempat la sejak naik kerja nihh..
Lagi pulak dgn bertambahnyer askar, makin sibuk dan serba kelam kabut jek raserrr.. emmm.. dah nampak dah tanda2 sawang nak naik. So malam ni mama kuatkan le juga semangat bangun nak update FP ni..muahahhaha



Entry kali ni mama nak update pasal kenduri cukur jambul Dania dan tak lupa sepupu kembar bulannyer, Auni. Majlis dibuat pada hari raya ke-5 aidilfitri yang lalu. Just buat ringkas2 jek. Kat
kampung hari raya kan buat baraan (marhaban) so sekali buat cukur jambul.



Yang mama seronok ialah activity men'deco' baby cot Dania & Auni.. hand made tau! Mase buat majlis tu 2-2 baby dah naik montel & gebu so tak muat nak letak melintang, kepala & kaki dah cecah baby cot bumper!. Apalagi jadilah 2-2 baby tu dibaringkan melintang tapi disengetkan secara selariii...wakakkakakaka. Alhamdulillah majlis serba ringkas tu berjalan lancar. Mama buat dadih 3 perisa utk 150unit pun habis licin... dah hidang tu satu pun tak balik kedapur semula...Alhamdulillahhh, Mama pun raser seronokk sesangatt:-D

Lain-lain byk lagi gambar dlm camera tu.. tapi nak update.. alahai terpaksalah curi2 masa. Tunggulah yehhh.. !


Thursday, 25-Oct-2007 09:13 Email | Share | | Bookmark
Edisi Khas : Aidilfitri 2007 - syawal 1428


Rasernya masih belum terlambat untuk Izan & co. mengucapkan salam Aidilfitri kepada semua kenalan dan sahabat handai khasnyer dan semua warga Fotopages amnyer. Di kesempatan ini Izan & co. juga ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf zahir dan batin.

Aidilfitri kali ini giliran kami untuk beraya di Pahang. Raya kali ini pertama kali keluarga papa beraya tanpa ibu & ayah yang dikasihi. Maksudnyer ayah dan mak mertua mama. So walaupun mama lum abes betul pantang lagi mama balik jugak ke Pahang. Biarpun terasa 'kehilangannya' namun alhamdulillah, kami semua masih dapat berkumpul adik beradik termasuk yang masih bujang dan yang masih belajar dan raya tetap disambut meriah.



Tahun ini disebabkan mama dalam pantang so preparation raya pun nak kater takdek memang takdek kott.. hehehe. Baju raya Dania jek yg ada beli sket seblum mama bersalin dulu *macam tau tau jekkk*.
Kaler tema pun papa yang pilih. Papa kater kuning.. mama pun ON ajer..
So lebih kurang cam ni la schedulenyer

7hb : Balik ke Puchong - Hari berpantang ke 37
9hb : Papa amek cuti, pergi shopping baju raya anak beranak
- Tahun ni papa yg pilih kaler tema : Kuning. Mama pun OK jek.
shopping tak sempat nak pilih2 sangat. Asal nampak OK jek terus sambarrr.
almaklum, askar 2-2 bawakkk...tak cukup tangan plak rasa hehehhehehe
11hb : Balik ke Pahang.
13hb : Sambut Aidilfitri di rumah arwah mak (mertua). Petang beraya ke rumah mak saudara terdekat*Dania 43 hari dah ikut beraya. mama pulak terus lebur mama nyer pantang..muahahhehhehehe
14hb : Pergi beraya rumah sedara mara di sekitar Jengka.
15hb : Konvoi balik ke Johor dengan adik Ipar yg baru berpindah ke Skudai
16hb : Beraya kerumah sedara mara disekitar Johor.
18hb : Buat kenduri Cukur jambul untuk baby Dania & Auni * later on baru update yeh *
20hb : Bertolak pagi dan beraya ke rumah adik ipar & sedara kat Skudai.
Petang terus balik ke Puchong sebab esoknya nak hantar adik ipar yg baru
habis PMR balik ke asrama
31hb : Nak naik kerja dahh...??????? arrghhhhh...!!!! Kejapnyerrr.. mcm tak percayer jekkk..



Raya ni Danish yg seronok sbb dapat jumpa dan berkumpul ramai-ramai dengan semua sepupu sepapatnyer. Riuh rendah rumah dibuatnyerrr.. selalu pau atuk suh bawak ronda2 naik motor dgn sepupunyer. Dah macam kat amusement park, siap kena tunggu trip masing-masing. Bila lagi nak manjer2 ngan atuk kann. Lagi satu yang kelakarnyer, Danish ni kalau kena air-cond keter cepat jek layuu.. ader tu, namer jek beraya tapi baru satu rumah Danish dah lentok.
Pastu berangkat le keluar rumah masuk rumah orang boleh nyer dia tak bangun..
sedar2 kitaorang dah on the way balik.
Lepas tu bila tanya Danish gi maner ni..? di jawabnyer dgn excited : jalan-jalan..! satu kereta gelakkan Danish.. muahahahhaha



Dania pulak tahun ni Aidilfitri pertama yang disambutnyer. Dah sepasang dah cahaya mata mama & papa. Kehadiran Dania memeriahkan dan melengkapkan lagi keluarga kami... mama & papa luv both of you so muchhhhhhhhhh!!!!

Last but not least, Aidilfitri kali ni jatuh tepat pada hari lahir mama yang ke .. tuttttttttttt!!
hehhehe. 2 hari seblom balik kampung Pahang papa dah bagi present siap-siap
http://sweetomoide.blogspot.com/2007/10/present_09.html -
GINTEL punyer eSLIM advance.. opppssss!! terkejut mama... hehehhe. Terima kasih banyak-banyak sangat papa.. luv you so muchhhh!! Muaaahhhh..!!!
Of course le mama happy sesangat cam ne lah papa leh terpikir nak bagi barang ni. Cam tau-tau jek pantang kali ni mama cam tak berapa turun lahh...'pantang nampak' lauk sesedap la katerkan muahahahah . Ni yg kena gambaru lebih nak diet lagi ni...heheheh. TAPI bleh ker time raya nihh..? dah le pantang nampak semua nak bedalll...gullpp Balik Johor disebabkan ada 4 orang yg sambut besday bulan 10 ni makenya ade la acara potong2 kek skett...


Selamat Hari Raya Aidilfitri sekali lagi buat semua. Maaf zahir dan batin...


Wednesday, 10-Oct-2007 14:00 Email | Share | | Bookmark
October 07'


Oktober 07' Dania genap sebulan dan Danish pulak genap 2 tahun setengah.30 hari berat Dania
dah naik ke 4.5kg berbanding 3.4kg ketika lahir. Baby mama kali ni kena prolonge jaundice tapi alhamdulillah, ketika catatan ini dicoret, Jaundice Dania dah berada di tahap yang tidak membimbangkan
tapi kira puas jugak la mama & Dania berjalan sebab 2-3 hari sekali kena gi cek darah. Bak kata
Mak ngah nyer.. dapat anak dara kaki jalan hehehehe


Mama berpantang kat rumah dan kebetulan pada masa yang sama kakar ipar pun sedang tunggu hari. Dania lahir 1hb 10 dan selang 3 minggu kakak ipar pulak bersalin so menjadikan ada 2 baby dalam hari lah kat rumah tuh! Sepupu Dania yang baru lahir pun girl jugak so nanti Dania ada kawan sebaya bulan lah nanti. Yang kelakarnyer emak yang menjaga pantang. Bila dah ada 2 baby semua jadi bergilir lah. Mamanyer & babynyer sekali. Contohnyer bergilir bila nak mandi pagi dan petang. Emak akan tanya baby mana nak mandi dulu..? baby no. 1 ke baby no. 2..? Ada sekali tuh, pagi. Masa tu mama tengah nak mandi... kakak ipar pulak tengah nak berurut. Masa tu emak tengah siap-siap nak mandikan baby Auni. Tetiba Dania pulak merengekkk....dan pada masa yang sama telefon rumah pulak berdering... bayangkan lah macamana nenek nak handle sorang-sorang?? Nenek sampai tergelakk dek kekalutan yang melanda. Mama sempat berseloroh, jangan nenek tertidur sambil berjalan sudah leee dek tak cukup tangan dan kaki nak handle 2 cucu baru dan 2 orang berpantang sekaligusss..!
Walaubagaimanapun, mama cukup terhutang budi dengan nenek sebab sanggup jaga mama dan kakak ipar dalam pantang. Penatnyer nenek tuhan saja yang tauu..mana nak mandikan baby, mana nak memasak, mana nak rebuskan air mandian.. mana nak basuh kain lampin pulak. Terima kasih banyak-banyak emakkk.... kasih ibu membawa ke syurga, tak kan terbalas dengan kata-kata. Sayanggggggggggg sangattttttttttttt emakkk..!


Sejak Danish ada baby ni dia nottyyyyyy sesangat.Suka kacau baby Dania. Mungkin sebab cemburu mama & papa ada 'orang lain'. Masa mama dalam pantang, 4 minggu pertama
Danish duduk dengan papa kat Puchong. Cuma mama & baby Dania jek stay kat Kota Tinggi.
Sebenarnyer mama kesian kat nenek takut tak terlarat pulak. So Papalah yang menjaga Danish
kat rumah. Siang hantar kat pengasuh macam biasa, malam berdualah papa & Danish kat rumah.
Bak kata papa, boleh jugak buat teman - kat rumah dan teman bila memandu balik Kota Tinggi
Bila mama dah kuat sket, 30 ari barulah Danish tinggal kat Kota Tinggi sebab pengasuh Danish balik Indonesia sempena syawal. So mama boleh take care Danish plak
As for this month, Danish makin advance bab-bab mengafal lirik lagu dan iklan TV. Makin
tekun dia mengafal bait-bait lirik lagu & script iklan. Kalau dulu suka sangat lagu budak2,
la ni suka sangat lagu2 ringtone dalam HP mama/papa. Antaranye lagu Mirai-Kiroro, Button-PussyCatDoll, Mawi& MNasir- lagu cinta apetah and etc...

Kalau dapat apa-apa atau dipelawa apa-apa atau diajak kemana-mana dan yang seangkatan
denganyer suka sangat sebut
' ye yey.. ye yeyy.. nak ikut',
' ye yey.. ye yeyy.. nak jalan',
' ye yey.. ye yeyy.. nak mandi'

and so on. Serba excitedd lahhh

Then dah boleh disuruh-suruh sket. Boleh disuruh ambik kan barang. Tapi kita kena guide barang tu kat mana kalau tidak dia tanya kita balik '.. mana...?'
Dan yang mama paling suka kalu main teka teka dengan Danish. Mama akan tanya dan Danish akan
tunjuk sambil sebut '..tuu!!..' / '..nii!!..' dengan jari nyer yg comelll..
contoh :-
Mama : ' Pakcu mana..?'
Danish : '..tuu!!..'
Mama : Pak lang..?'
Danish : '..tuu!!..'
Mama : Papa..?'
Danish : '..tuu!!..'
Mama : Danish..?'
Danish : '..Nii!!..' sambil jari telunjuknyer bengkok kearah dia sendirii.. wakakkakkakak

Mama : Hidung mana hidung..?
Danish : '..nii!!..'
Mama : rambut..?
Danish : '..nii!!!..'
Tapi kalau Danish tak dapat jawab dia akan tanya kita balik '..mana...??' sambil tangan buat macam tak tau. So far Danish dah makin ingat sepupu sepapat rapat dan mak/pak sedara dia Dan yang tak bestnyer, sebut mama & papa masihhhhhhhhhhhhh tersasul-sasull lagii.. saborrrrr je laaa



Quote:
Salam Aidilfitri buat semua pembaca FP!!


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net