Welcome to the world of Danish & Dania

By: Danish Aiman and Dania Aliesya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 1-Apr-2008 02:03 Email | Share | | Bookmark
4th Anniversarry : A journey to remember the past

Dear all,
Thank you so much for all your anniversarry wishessss..!!!!

Perjalanan bercuti ke cherating dan kuantan sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke-4 sungguh mengujakan! Apatah lagi, perjalanan bermula pada 29hb, iaitu hari yang hanya muncul 4 tahun sekali pada tahun lompat. Dalam perjalanan seronok mendengar celoteh Aznil di radio berkisar tentang harijadi & ulangtahun di tahun lompat ini. Almaklum, kami juga mempunyai kenangan manis pada tarikh istimewa tersebut!

Pulang ke Kuantan bukan kerana ingin sangat melihat pada permbangunan dan kemajuan yang ada tapi lebih kepada nostalgia selama 5 tahun membesar sebagai remaja di sana suatu ketika dahulu! Setiap sudut bandar menyimpan kenangan tersendiri lebih lebih lagi di ASBTAR yang telah di lupuskan dan dibangun kan semula dengan nama Sri Bakti. *gambar akan di upload utk part 2 nanti..tunggguuuuu!!!* sekolah & juga benteng di tepi muara sungai kuantan! Teringat dulu selalu pekena nasi ayam & ABC kat situ!!!



Quote:
Percutian selama 3 hari 2 malam tu lebih kepada aktiviti melepak, bersantai & ronda-ronda
29hb Feb
- Bertolak dari rumah, merentasi karak highway, MTD ke arah pantai timur
- Layan borak ngan papa sambil dengar Celoteh Aznil di radio ERA. Cuba call tapi tak dapat nak tembus taliannn he he he
- check in hotel *Terima kasih byk2 pada Rusma untuk hotel arrangement*
- petang hujan.. so lepak2 kat bilik sambil bancuh milo panasss & sandwich sardin/snack
- malam keluar pi makan ikan pari bakar




Quote:
1hb Mac
- Sarapan pagi. Sempat terjumpa member mama sefamily-Ujen yang kebetulan ada family day di hotel dan hari yang sama jugak !.
- Terjun pool! Nyaris-nyaris Danish tak nak naik berendam sakan. kalau idak alamat tak sempat le meronda kuantan
- Before tengahari keluar
- Lunch di Beserah
- Ronda taman teruntum. Pergi melawat mini zoo
- Pergi melawat ASBTAR yg sekarang di kenali sebagai Sri Semai Bakti. Dah siap bangunan baru yang jauh lebih cantik
- Ronda bandar Kuantan, tengok Sekolah mama & papa... banyak yang dah berubah!
Teringat dulu kedai buku paling suka pergi - Hamid Bros, kalo nak ngulo beli barang - Tunas Manja dekat SABS/SMAP& kompleks teruntum!! nyaris2 lupa dah yang ni... ehehheheheh
- Penat pergi tea break kat benteng pulak. Pekena mee goreng & ABC sambil menghirup udara muara sungai kuantan... perrrghhhhhh!!!! sangat best dan bernostalgia
- Balik benteng pergi lepak kat Teluk Cempedak sambil menikmati udara laut china selatan. Bukan main nyenyak Danish dan Dania tidur di buai bunyi ombak yang menderu menghempas pantai
- Dua-dua tidur, mama & papa pun leh la dating, sembang2 sambil menjamu mata dengan keindahan persisiran pantai pekena pulak keropok lekor goreng panas-panass!! Perrghhh... habis 2 bungkus !!
- Malam kami ke Tanjung Lumpur. Cari Satar dan restoran makanan laut. Satar dah habis!!! Kami singgah ke sebuah restaurant bernama 'PHUKET"... juadah memang amat menyelerakan dengan harga berpatutan. Pekena ikan bakar lagi la!!!
- Sampai hotel lepak2, tidur.... bilik cukup selesa. Ada satu sofa besar utk jadi Katil Danish. Ada baby cot untuk Dania. Bagus betul! Selamat malam...! Zzzzzzzzzzzz








Quote:
2hb Mac
- Bersarapan pagi di balkoni hotel sambil menikmati keindahan pantai
- 2nd session terjun pool. Dania pun celup dalam air jugak
- Bukan main seronok Danish layan 'polo' kat dalam kolam ehhehhehe
- Dah penat, Dania sampai tertidur. So balik bilik
- Danish sambung berendam dalam bath tub pulak
- Berkemas , bersiap & check out
- Menuju ke Kuantan.. cari Satarrrr!!! Cuba kedai pertama, belum masak.. uhuk!
Kedai ke-2 beli RM3 - dapat la 12 ketul
- Still tak puas hati, pusing balik ke Tanjung Lumpur sebab teringat yg semalam orang ramai nak beli dah habis. So kali ni dapat beli lagii RM3 - 12 ketull.. mama pulun dalam kereta.. sedappnyerrr! nikmattnyerrr!!
- Lunch pusing2 kuantan nak carik kedai makan yang best. At the end, still rasa Benteng tu jugak yang besttt!! muahahhahahha. So pergi Benteng balik, makan Nasi Ayam & ABC!!!
- Lepas makan , bertolak pulang ke rumah. Seronok sangat sangat!!!..!!!







Thursday, 28-Feb-2008 05:32 Email | Share | | Bookmark
Today is our 4th anniversaryy!! *28 Feb 2008*

Hari ni ialah hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke-4 !!
4 tahun yang lalu, pada tarikh ini, seisi rumah sedang riuh rendah dengan persiapan perkahwinan, sang pengantin sedang berdebar menghitung detik dan saat di ijabkabulkan....



Di kesempatan ini, ingin mama ucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga buat suami tersayang, Roshadlisham, di atas cinta, kasih sayang, penghormatan dan pengorbanan papa selama ini terhadap mama dan anak-anak, Danish & Dania. Semoga ikatan perkahwinan ini akan terus utuh dan kekal berbahagia hingga ke akhir hayat... dan semoga keluarga kita akan sentiasa dirahmati dan dilindungi olehNya.. aminnn
Papa, We all LOVE you so muchhh....!!!

* Sempena ulangtahun perkahwinan ni, esok kami sekeluarga akan pergi bercuti/ honeymoon ke cherating, kuantan. Check in 3D2N di Legend Hotel Resort. Tak sabar ingin melihat dan melawat semula tempat-tempat di mana papa & mama pernah bertemu suatu ketika dahulu!! **

Our wedding galery :-
http://norizane.fotopages.com/?entry=731555&back=http://norizane.fotopages.com/?page=12


Thursday, 28-Feb-2008 04:28 Email | Share | | Bookmark
February 2008

 
 
 
View all 6 photos...
Hapdet februaryy!!!! Dah nak abes bulan baru kelam kabut nak hapdett.. seb baik tahun ni tahun lompat, ade la extra satu hari ngeh ngeh ngeh!

Cam biasa, mula2 start ngan Dania dulu,


Kalau di ajak main gelaknyer mengekek2 boleh tahan!


Kalau main suker sangat mengayakan benda yg dia main tu dengan lidah, bibir.. mengetip2


Suka sangat main dengan selimut, tilam dia.. kadang2 sampai dah berbungkusss berguling dalam selimut tu! pas tu dengar le rengekan 'mintak tolong' nyer tuuu

Quote:
As for this month,
** Berat masa injection 7kg (6hb feb)
** Dah start makan bijirin.. which is Nutirikids yang dibancuh cair dalam botol susu
then feed Dania. Nutrikids dumex ni tekstur nyer halus sket compare to Nestum nestle so boleh
lepas la lubang puting botol susunye tu
** Suka sangat main lidah
** Suka sangat main selimuttt & tilam dier
** Dah pandai nak tarik apa-apa yang dia berkenan depan mata termasuk pinggan nasi mama kalau dia duk kat pangku bila mama & papa makan
** Dah meniarap tapi belum pandai merangkak.. yang herannye kadang letak atas mat baby atas carpet, sedar2 dah terselit bawah kerusi la.. dah terkeluar dari carpet territory dengan cara..? berguling !! (dibacab - telentang meniarap telentang meniarap) Kadang kejap je letak dah kemana-mana perginyer tahh! berguling-guling pulak tuu kekekeke. Danish masa baby dulu suka mengundur, dapat kat adik nyer suka berguling.. haii macam macam pesen!



Balik kampung CNY.. senang skit nak jaga Danish dalam kete kalau ader CD peberet yg bleh di layannnnyer tu



Quote:
Danish pulak,
** Suka sangat tengok drama/rancangan kanak kat ASTRO Ceria & PHD
antaranayer, geng bas sekolah, hikayat utera shazlan, adi & Ayah etc..
kekadang terpaksa berebut tgk TV ngan Danish kalau clash sekedule.. saborr je laaa

Peberet vocab/ayat for this month
** Mama... sini sekejap!
** Papa.. tolongkan Danish sekejap!
** Mama .. sinila, tarikkan sekejap!

Pernah sekali bola kecil (bowling) yang dia main dalam rumah termasuk bawah sofa. Mama tengah tengok TV. Tiba-tiba dia datang bawak penyapu kat dapur. Mama cakap kat dia, jangan la main penyapu, kotor... Yang Danish ni tak terima bagi jugak kat mama... sambil cakap
'mama.. tolongkan danish sekejap la' sambil tunjuk bawah sofa.. rupa-rupa dia mintak tolong mama keluarkan bola kecil bawak sofa tu guna batang penyapu tu.. kekekekekekke. Mama ni..lambat betull laaa
Lagi satu suka sangat sebut.. boleh tak? bolehhh laaa...
Contoh ayat :
** Mama.. Danish nak makan nasik boleh tak? ... boleh tak...? bolehhh laaaa....
** Papa, Danish nak minum susu boleh tak? ... bolehhhhh laaaaaa..ala bolehhh laaaa *merayu*
Kadang dengar comell je rasa.. merayu mendayu macam tu haaa.. kalau time ambik ati pandai pulak merayu-rayu tapi kalau dah nottyyy... gerammmm nyerrr! hehhehehehe



Ni first time bawak Danish pergi main bowling.. mama & papa pun dah lama sangat tak main bowling. Sebenarnyer nak celebrate Pak Ucu Danish yg dapat keputusan cemerlang PMR - 8A! Tahniah Pak u. Mudah-mudahan nanti pun Danish boleh ikut jejak Pak Cu jugak yekkk
So sebab Pak Cu pun tak pernah gi sendiri, Danish pun.. so mama & papa pun pakat la ajak Mak Teh sekali kitaorang gi main bowling. Dah la mula2 pergi Summit penuh ngan tournament, last2 gi main kat IOI Puchong.. sempat le main satu game sorang sebab dah full book. Tapi sungguhpun begitu.. Danishhh excited sangat dapat main bowling walopun dia cuma leretkan je bola bowling tu ..share ngan mama punya game. Seronok tengok Danish have fun .. pastu balik rumah pun asyik sebut nak main bowling, tu yang papanyer belikan set bola bowling main kat rumah tu.. lain kali kiter boleh pergi lagi yer danish!

Esoknyer pergi rumah Mak Long. Mak Long masak special sangat utk merai Pak Cu! macam2 menu. Laksa, ikan bakar, siput sedut masak pedas, udang galah masak lemak, ketam etc.. Mama sponsor buah-buahan, kek & Dadih.. seronok sangat hujung minggu tu


Tuesday, 29-Jan-2008 05:25 Email | Share | | Bookmark
January 08'

 
 
 
View all 6 photos...
Hapdet January 08!!



Secara keseluruhannya Dania & Danish dah makin close sekarang. Danish@abang dah pandai bermain dengan Dania@adik. Dah pandai mengagah-agah Dania.. melekek-lekek jugak ketawa si Dania kalau diajak main or diagah Abang nyerrr.. yg Abang nyer kalau tengok Dania ketawa lagi la suka dia buattt.. dia pun ketawa melekek2 jugakk.. terhibur mama & papa tengok keakraban 2 beradik ni..!



Quote:
As for Dania this months :-
i) Dah makin murah senyuman, kalau ketawa melekek-lekek
ii) Dah firm sikit kalau pegang toys, boleh tahan jugak kalau dah tarik orang/baju orang.. tak nak lepas!
iii) Dah suka meniarap atas perut - meaning tangan and kaki di angkat keatas macam org payung terjun buat terjunan tuuuu
iv) Dah expert meniarap dan berubah2 kedudukannnnnyer.. nak kata dah mengesot sangat tu tidak tapi dah mengundur dan terselit jugak bawah sofa... hehehehe
v) Bila dah meniarap, kekadang dia pandai terlentang balik, kekadang menjerit-jerit suh orang angkat or telentangkan balik






Quote:
Danish pulak
Bulan ni dah 2 tahun 9 bulan... dah nak 3 tahun dah yekkk.. cepat nyer maser berlalu
As for now, Danish dah bleh baca doa makan full version.
Dah pandai pasang CD sendiri kalau nak tengok peberet CD dia. Tau mana nak switch ON, mana button & mode yg nak tekan or tukar kat CD player & TV baik kat dalam rumah or dalam keter. Meaning kalau dia dah pasang CD dia kat dalam rumah, mama & papa check mate laa.. tak leh nak tengok TV dahh...huhuhu! Kekadang kalo emergency ader citer best giller kat TV papa pasangkan CD tu kat Laptop .... tapi bahyerrrr.. jap lagi dia tengok CD nak makan la, nak minum laaa.. kalau terjadi apa2 kat laptop tu karanggg... ohhohoho! I just can't image!!!

Peberet vocab/ayat Danish bulan ni :-
*Cam biasa, alhamdulillah Danish kalau bercakap pelat tu kurang tapi ayat cemetot-cemetot (pendek) jek *
'.. ha! Dah pandai pun....!! ' kalau dia or kita buat sesuatu..
' Wahh! Hebat nyer Danishh..!' Kalau Danish berjaya buat sesuatu
'..opss! Sorry Mama..!' kalau buat silap, terlanggar mama ke etc
'..Nah Mama pulak........ Danishhh pulakkk...................mama pulakkk ' pandai suruh kita bergilir main mainan dia kalau main ngan mama/papanyer. Same la jugak kalau dah dapat pegang camera.. jap lagi dia snap pic kiter, jap lagi dia pas kat kiter camera sambil cakap 'mama pulak' pas tu dia gi posing.. jap lagi dia amek balik camera tu 'Danish pulak'.. saborrr je laaa




Danish & basikal baru
Hari tu on the way balik kerja Danish call - *dengan bantuan papa*,sibuk mengadu ngan mama
'mama.. basikalll... papa basikal baruu!'
Mama dengan agak terkejut
'haaa...? kenapa, papa belikan basikal baru ke..?
'Basikal baru.. papa beli basikal baru'


Sebenarnyer, papa memang dah plan nak belikan basikal baru bufday Danish yang ke-3 coming soon nanti ni! Nak jadi cerita, 2-3 minggu sudah di satu hujung minggu sedang mama berkemas rumah & papa settle2 kat laman rumah tiba-tiba ada bunyi benda berdentum kat kaki lima balkoni diikuti suara tangisan Danish!

Mama pun tak cukup anak tangga la berlari dari tingkat atas ke bawah. Tengok-tengok papa tengah pujuk-pujuk sambil gosok-gosok badan Danish. Rupernyer Danish panjat basikal papa yg parking depan sliding door dan ntah camana basikal tu terbalik ke belakang, so dengan Danish sekali terbalik jatuh atas longkang antara kaki lima & tanah yg tak berapa nak berumput tu. Pas tu basikal nyer hempap betis Danish.. nasib baik kepala Danish tak terhantuk ke mana-mana batu ke apa ke sebab ada satu bekas lopak tanah kat situ tempat air hujan turun dari bumbung balkoni.. cuma belakang badan nyer ada la lebam sikitttt... sempat mama cakap kat papa -
moralnyer, 'Danish nak basikal baru la tuuuu he he'

Hmmm.. tulah alkisah Danish dapat beskal baru. Kira bring foward bufday present Danish



Danish vs Spiderman
Lagi satu toys spiderman nyer tuhh.. mama beli tersangat le murahnyer gara-gara nak keluar pergi lauk kat kedai runcit berdekatan. Mula-mula Danish nak ikut, dah sampai kat depan kedai tak nak keluar pulakkk... duk melayan VCD pooh dalam kereta. Mama duk pujuk-pujuk Danish ajak turun sebab tak berani nak tinggal Danish dalam kereta dengan enjin hidup, matikan enjin kang melalak plak skrin monitor tak keluar gambar. Penyudah nyer umpan Danish dengan toys spiderman tu.. RM3... hehehhe. Tapi.. murah-murah pun bukan main serasiii lagi Danish main dengan spiderman tu.. macam-macam gaya, macam-macam aksi... bagus jugak, kalau Danish buat pukul orang pun tak sakittt.. kejap jadi musuh buat lawan-bergasakk, kejap jadi geng lawan ngan papa/mama, kejap spiderman nyer jadi baby duk dalam baby cottt.... hai macam-macam!!
*Teringat masa lepas2 tengok citer cicak man dulu, kejap -kejap Danish buat gaya menongeng kat lantai sambil sebut 'cicak man!'. Cicak man melekap kat syiling, Danish lak elok je 'menonggeng' atas lantaii..wakakakka*


Sunday, 6-Jan-2008 14:18 Email | Share | | Bookmark
Edisi Khas : Lastasi

Entry kali ni mama nak share dgn FP collegues pasal laktasi. Alhamdulillah genap 4 bulan Dania full breast feeding.. sehingga ke hari ni. Ini semua berkat kesedaran dan galakan dari seorang teman mama.
http://sweetomoide.blogspot.com/2007/10/hari-pertama.html
Masa Danish dulu sebab dah panik first time nak jadi mama so tak de berapa nak sedar tentang kebaikan susu ibu ni. Masa tu busy dengan perkara2 dan pengalaman baru menjadi seorang ibu . Danish dulu sempat 2 bulan 2 minggu jekk... bila dah naik kerja, malam baru breast feeding (bf)...kadang2 balik kerja lambat sket Danish dah minum susu formua (fm) dulu kat rumah penyudahnyer lepas 2 minggu Danish tak nak terus bf sebab 'tak cukup' bekalan...lepas tu dengan mudahnyer terus je cari alternatif lain, bagi Danish antara susu formula yang terbaik dipasaran walaupun hakikatnyer, sebaik mana pun susu formula tu tak kan dapat menandingi kebaikan susu ibu...iskk iskkk

So kali ni mama memang dah niat dari masa mengandungkan Dania. Mama prepare sket2 'tools' untuk breast feeding bila Dania lahir such as cooler bag, pump, ice pack etc... actually banyak brand yg menyediakan 'tools' kpd ibu2 yg nak bf secara exclusive antaranya ialah AVENT, Spectra, Medella etc. Harga berbagai begitu juga barang2 nyerrr.. Then mama study jugak sket2 prinsip-prinsip asas nak menyusu badan secara exclusive ni. Sekarang ni banyak web yang menyediakan pelbagai info sebegini.
Kawan-kawan boleh layari antaranya www.susuibu.com, www.askdrsears.com, www.breastfeeding.com dan banyak lagi. Boleh tengok link dlm FP ni utk lain2 link tu yehhh

Anyway, kat sini mama paparkan sedikit sebanyak kebaikan susu ibu. Enjoy!



Quote:
Fakta :
Rekod ebm terbanyak sehari = 20 oz. Tersikit = 8 oz
Compare to Danish, Dania hampir tiada/kurang masalah ruam, kembung perut, selsema dan demam!




Quote:
BREASTFEEDING BENEFITS FROM TOP TO BOTTOM
Breastfeeding is good for every part of baby's body--from the brain to the diaper area. Here's a list:
·Brain. Higher IQ in breastfed children. Cholesterol and other types of fat in human milk support the growth of nerve tissue.
·Eyes. Visual acuity is higher in babies fed human milk.
·Ears. Breastfed babies get fewer ear infections.
·Mouth. Less need for orthodontics in children breastfed more than a year. Improved muscle development of face from suckling at the breast. Subtle changes in the taste of human milk prepare babies to accept a variety of solid foods.
·Throat. Children who are breastfed are less likely to require tonsillectomies.
·Respiratory system. Evidence shows that breastfed babies have fewer and less severe upper respiratory infections, less wheezing, less pneumonia and less influenza.
·Heart and circulatory system. Evidence suggests that breastfed children may have lower cholesterol as adults. Heart rates are lower in breastfed infants.
·Digestive system. Less diarrhea, fewer gastrointestinal infections in babies who are breastfeeding. Six months or more of exclusive breastfeeding reduces risk of food allergies. Also, less risk of Crohn's disease and ulcerative colitis in adulthood.
·Immune system. Breastfed babies respond better to vaccinations. Human milk helps to mature baby's own immune system. Breastfeeding decreases the risk of childhood cancer.
·Endocrine system. Reduced risk of getting diabetes.
·Kidneys. With less salt and less protein, human milk is easier on a baby's kidneys.
·Appendix. Children with acute appendicitis are less likely to have been breastfed.
·Urinary tract. Fewer infections in breastfed infants.
·Joints and muscles. Juvenile rheumatoid arthritis is less common in children who were breastfed.
·Skin. Less allergic eczema in breastfed infants.
·Growth. Breastfed babies are leaner at one year of age and less likely to be obese later in life.
·Bowels. Less constipation. Stools of breastfed babies have a less-offensive odor.


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net